Διατροφή και Άνοια
Αύγουστος 1, 2023Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, νόσου Αλτσχάιμερ και άνοιας; Ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν μελετήσει ποικιλία διαφορετικών παραγόντων που θα μπορούσαν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και να διατηρήσουν τον εγκέφαλο σας υγιή.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική
Πολλές μελέτες συγκλίνουν στη μεσογειακή διατροφή. Αυτή περιλαμβάνει:
- ψάρια
- ελαιόλαδο
- αβοκάντο
- φρούτα
- λαχανικά
- ξηρούς καρπούς
- όσπρια
- δημητριακά ολικής αλέσεως
- κόκκινο κρασί με μέτρο
Τελευταία οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να προσδιορίσουν ποια από τα παραπάνω συστατικά της μεσογειακής διατροφής είναι πιο σημαντικά για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 και επικαιροποιήθηκε το 2018, συνέκρινε υγιείς ηλικιωμένους που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με επιπλέον ελαιόλαδο ή με επιπλέον ξηρούς καρπούς σε σύγκριση με άλλους που ακολούθησαν μία δίαιτα μειωμένων λιπαρών. Οι ομάδες της ενισχυμένης μεσογειακής διατροφής τα πήγαν εξίσου καλά μεταξύ τους και είχαν καλύτερα αποτελέσματα γνωστικής απόδοσης από την ομάδα δίαιτας με μειωμένα λιπαρά. Καμία μελέτη, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τα κρίσιμα συστατικά της μεσογειακής διατροφής που την κάνουν τόσο καλή για τον εγκέφαλό.
Η νέα μελέτη
Ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα μία μελέτη που αξιολόγησε τον τρόπο ζωής περισσότερων από 7.750 συμμετεχόντων για 5-10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να καθορίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και έκαναν γνωστικά τεστ μνήμης, γλώσσας και προσοχής μέσω τηλεφώνου. Χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιοριστούν οι διατροφικοί παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης, καθώς και οι διατροφικοί παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης: Τα ψάρια ήταν ο πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης! Τα λαχανικά ήταν τα δεύτερα καλύτερα και όλα τα άλλα τρόφιμα έδειξαν μικρότερα, μη στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Επιπλέον, από όλα τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν, μόνο τα ψάρια συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Συμπέρασμα
Για να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, ακολουθήστε μία μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια αρκετές φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά καλά ψάρια και μαλάκια για κατανάλωση όπως τσιπούρα, φαγκρί, σκουμπρί, λαβράκι, αχιβάδες, μπακαλιάρος, καβούρι, καραβίδες, σολομός, σαρδέλες, χτένια, γαρίδες, γλώσσα, καλαμάρι, πέστροφα και τόνος. Να είστε προσεκτικοί με τα ψάρια που μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας και ο μεγαλόφθαλμος τόνος. Αυτά τα ψάρια πρέπει να τρώγονται μόνο περιστασιακά.
ΠΗΓΗ: harvard.edu