Ηλικία και Μυϊκή Απώλεια

Μάιος 10, 2023

Καθώς περνούν τα χρόνια, η μυϊκή μάζα συρρικνώνεται και η δύναμη μειώνεται. Η διαδικασία ξεκινά νωρίτερα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Η σαρκοπενία, η οποία ορίζεται ως απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί να ξεκινήσει περίπου στην ηλικία των 35 ετών και επιδρά σε ποσοστό 1%-2% ετησίως για το μέσο άνθρωπο. Μετά την ηλικία των 60 ετών, μπορεί να επιταχυνθεί στο 3% το χρόνο. Η απώλεια μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ή οι μύες μπορεί να παραμείνουν στο φυσιολογικό εύρος.

Οι ενήλικες που δεν κάνουν τακτική προπόνηση δύναμης μπορούν να χάσουν 4 έως 6 κιλά μυών ανά δεκαετία. Όσοι δεν βλέπουν τον αριθμό στη ζυγαριά να μειώνεται, σημαίνει ότι αντικαθιστούν αυτόν το μυϊκό ιστό με λίπος. Οι ίνες ταχείας συστολής, που παρέχουν εκρήξεις ισχύος, χάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τις ίνες βραδείας συστολής. που σημαίνει ότι όχι μόνο γίνεσαι πιο αδύναμος αλλά και πιο αργός.

Οι αδύναμοι μύες δυσχεραίνουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το καθάρισμα, τα ψώνια, ακόμη και το ντύσιμο. Εμποδίζουν την ικανότητά ανάρρωσης από ασθένειες και τραυματισμούς. Οι αδύναμοι μύες δυσκολεύουν, επίσης, τη σωστή ισορροπία και η απώλεια δύναμης επιτείνει το πρόβλημα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πτώσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Μερικές από αυτές μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες, όπως κατάγματα οστών, εισαγωγή σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας, ακόμη και θάνατο από επιπλοκές.

Ωστόσο, η προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των πτώσεων, αφού τα άτομα με δυνατούς μύες είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν και, όταν όταν αυτό συμβεί, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν σοβαρό τραυματισμό.

Η απώλεια μυϊκής δύναμης και μάζας δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της λειτουργίας και της κινητικότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Τα μιτοχόνδρια – τα «ηλεκτρικά εργοστάσια» που παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα – μειώνονται σε αριθμό και αποτελεσματικότητα. Ομοίως, το νευρικό σύστημα σηματοδότησης που στρατολογεί τις μυϊκές ίνες για εργασίες, επιδεινώνεται με την ηλικία και την έλλειψη χρήσης.

Ενώ είναι βολικό να αποδίδονται όλες αυτές οι αλλαγές μόνο στη γήρανση, η αχρησία των μυών παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ότι υποψιάζονται οι περισσότεροι. Μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτών των επιπτώσεων και στην αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας.

Πηγή: Harvard.edu