Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Πώς η διατροφή βοηθά στην πρόληψη

Ιούνιος 13, 2023

Μία νόσος που επίσημα ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), επηρεάζει έναν στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως. Μερικές φορές εξελίσσεται σε κίρρωση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια ή και υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Ευτυχώς η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να προληφθεί ή να αντιστραφεί.

Τι είναι η λιπώδης νόσος του ήπατος;

Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι μία κατάσταση που προκαλείται από ερεθισμό του ήπατος. Το ήπαρ συσσωρεύει μη φυσιολογικές ποσότητες λίπους εξαιτίας κάποιας ιογενούς ηπατίτιδας, ορισμένων φαρμάκων (όπως η ταμοξιφαίνη ή τα στεροειδή) ή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιπώδη ηπατική νόσο.

Ωστόσο, η NAFLD έχει διαφορετικό έναυσμα για τις εναποθέσεις λίπους στο ήπαρ. Η NAFLD είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη, αντίσταση στην ινσουλίνη (προδιαβήτης) ή διαβήτη τύπου 2. Είναι επίσης συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αν και είναι πιθανό κάποιος να αναπτύξει NAFLD ακόμα κι αν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι φυσιολογικός.

Τι βοηθά στην πρόληψη ή την αναστροφή της NAFLD;

Η διατροφή μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο. Επειδή η NAFLD είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τη μεταβολική υγεία, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ενδεχομένως στην αναστροφή της. Ένα καλό παράδειγμα υγιεινής διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αποτελούν συνήθεις αιτίες για NAFLD. Ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που περιλαμβάνει δραστηριότητα και υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό

Μία πρόσφατη μελέτη στο Clinical Gastroenterology and Hepatology συνέδεσε την τακτική κατανάλωση fast-food (20% ή περισσότερο των συνολικών ημερήσιων θερμίδων) με λιπώδη ηπατική νόσο — ειδικά σε άτομα που είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 ή παχυσαρκία. Το fast food τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, πρόσθετη ζάχαρη και άλλα συστατικά που επηρεάζουν τη μεταβολική υγεία.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα πρόσθετα σάκχαρα

Τα αναψυκτικά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη οδηγούν άμεσα σε μεγάλες αυξήσεις στις εναποθέσεις λίπους στο ήπαρ, ανεξάρτητα από τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες για πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένου του σιροπιού καλαμποκιού, της δεξτρόζης, του μελιού και της αγαύης.

Αντί για ζαχαρούχα ποτά, πιείτε σκέτο νερό. Ο σκέτος καφές ή ο καφές με λίγο γάλα αποτελούν επίσης καλές επιλογές.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ βλάπτει άμεσα το συκώτι, στερείται θρεπτικής αξίας και μπορεί να επηρεάσει το υγιές μικροβίωμα. Εάν πάσχετε από NAFLD, είναι καλύτερο να αποφύγετε οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ, καθότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι ασφαλής για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Ακολουθήστε την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα δημητριακά ολικής άλεσης πληρούν τις προϋποθέσεις. Σε μία μελέτη διάρκειας 18 μηνών όπου συμμετείχαν 294 άτομα με κοιλιακή παχυσαρκία, την μεγαλύτερη απώλεια βάρους και κοιλιακού λίπους παρουσίασαν τα άτομα που ακολούθησαν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Τα καλά λιπαρά αποτελούν μέρος μίας υγιεινής διατροφής

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα, καθώς βοηθούν το σώμα να απορροφήσει βιταμίνες, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των νεύρων και των κυττάρων. Τα λιπαρά βοηθούν επίσης στο αίσθημα του κορεσμού, και συνεπώς στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής.

Συμπέρασμα

Είναι σαφές ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ηπατικού λίπους, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη ή ενδεχομένως στην αναστροφή της NAFLD. Αυτές οι δίαιτες είναι πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά, όπως μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο και ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

ΠΗΓΗ: health.harvard.edu