γυμναστική σαββατοκύριακο

Όσοι ασκούνται μόνο το Σαββατοκύριακο, εξακολουθούν να αποκομίζουν οφέλη για την καρδιακή τους υγεία

Ιούλιος 25, 2023

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βγάζουν την άσκηση μίας ολόκληρης εβδομάδας σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο, έχουν εξίσου χαμηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού με εκείνους που απλώνουν τη σωματική τους δραστηριότητα σε επτά ημέρες.

Τα αποτελέσματα μίας μεγάλης μελέτης για τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» έδειξαν ότι ακόμη και εκείνοι που είναι πολύ απασχολημένοι για να ασκούνται κατά τις εργάσιμες ημέρες, μπορούν να αναπληρώσουν την αδράνεια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και αν αυτές συγκεντρώνονται σε μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα, είναι ευεργετικές για την καρδιά. Φαίνεται ότι σημασία έχει ο συνολικός όγκος της δραστηριότητας και όχι το μοτίβο.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητες κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης έντασης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία από σχεδόν 90.000 άτομα. Όλοι φορούσαν επιταχυνσιόμετρα καρπού που κατέγραφαν τη σωματική τους δραστηριότητα για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ήταν αδρανείς, που σημαίνει ότι έκαναν λιγότερο από 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα, ενώ το 42% ταξινομήθηκαν ως “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου”, με τουλάχιστον 150 λεπτά, κυρίως για μία ή δύο ημέρες. Το υπόλοιπο ένα τέταρτο των ατόμων απλώνουν την άσκησή τους σε αρκετές ημέρες, καταγράφοντας τουλάχιστον 150 λεπτά συνολικής δραστηριότητας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τόσο η συγκεντρωμένη όσο και η γενικευμένη άσκηση συσχετίστηκαν με χαμηλότερους κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με την αδράνεια. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν 27% χαμηλότερος για τους “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου” και 35% χαμηλότερος για εκείνους που ασκούνταν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιακή ανεπάρκεια, ο κίνδυνος ήταν 38% και 36% χαμηλότερος για τους “πολεμιστές του Σαββατοκύριακου” και τους πιο τακτικούς ασκούμενους, αντίστοιχα. Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής – μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός – ήταν 22% και 19% χαμηλότερος. Για το εγκεφαλικό ήταν 21% και 17% χαμηλότερο.

Οι ερευνητές στοχεύουν τώρα να διερευνήσουν εάν η “συμπυκνωμένη” άσκηση έχει παρόμοια οφέλη και σε άλλες νόσους.

ΠΗΓΗ: The Guardian