Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, όχι μία στερητική δίαιτα

Ο ρόλος της σωστής διατροφής – ποιοτικά και ποσοτικά – για άτομα με διαβήτη, είναι καθοριστικός και συμβάλλει στην καλύτερη θεραπεία του διαβήτη. Η σωστή διατροφή είναι σημαντική στη ρύθμιση συνοδών παθήσεων όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η νεφροπάθεια, η οστεοπόρωση, για τους εξής λόγους:
1. Συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να αποφεύγετε την υπεργλυκαιμία.
2. Μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ειδικά όταν ρυθμίζετε το σάκχαρο με ινσουλίνη.
3. Εξασφαλίζει την καλή θρέψη και βελτιώνει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας.
4. Προκαλεί την επιθυμητή απώλεια βάρους όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.
5. Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων).
6. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης.

Υδατάνθρακες: Δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε

Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση της διατροφής και για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής, αμυλούχες τροφές, και γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τις κυριότερες μορφές υδατανθράκων και έχουν τη θέση τους στο διαιτολογιό σας. Τα τρόφιμα αυτά, π.χ. προϊόντα ολικής αλέσεως είναι προτιμότερα για το διαβήτη, χωρίς όμως να θεωρούνται «διαίτης» και να έχουν λιγότερες θερμιδες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (από τροφές με άμυλο και πλούσιες σε φυτικές ίνες) απορροφούνται καλύτερα και έτσι δεν προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Για αυτό πρέπει να αποτελούν βασικό κομμάτι στο γενικότερο διαιτολόγιο των διαβητικών.

Αποφύγετε τα ολόπαχα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά τυριά και τα λιπαρά κρέατα, ενώ είναι σημαντικό για την υγεία σας να μην τηγανίζετε συχνά.

Συχνά γεύματα

Η βασική οδηγία που δίνεται σε όλα τα άτομα με διαβήτη και έχει άμεση σχέση τόσο με τον τύπο, όσο και με τον τρόπο λήψης της φαρμακευτικής αγωγής (δισκία από το στόμα ή ινσουλίνη), είναι η κατανομή των γευμάτων. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα γευματίδια (ανάλογα με το είδος της θεραπείας), ενώ η συνολική ημερήσια πρόσληψη των υδατανθράκων πρέπει να μοιράζεται σε όλα τα γεύματα. Το να μένετε νηστικοί για πολλές ώρες δεν βοηθάει στην καλή ρύθμιση του σακχάρου σας.

Ειδικές διατροφικές ανάγκες
Αλάτι

Γενική σύσταση για το αλάτι, είναι η μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα και αποφυγή των επεξεργασμένων έτοιμων τροφών (αλμυρά τυριά, ξηροί καρποί, αρτοσκευάσματα, ψωμί), κυρίως αν έχετε ιστορικό υπέρτασης ή στεφανιαίας νόσου. Συστήνεται έτσι λιγότερο από 1 κουτ. γλυκού αλάτι την ημέρα. Καταναλώνουμε φρέσκα τρόφιμα και αποφεύγουμε τα «έτοιμα» και το γρήγορο φαγητό.

Προσθέστε την καθημερινή κίνηση στη ζωή σας ή μια ήπια μορφή άσκησης

© 2023 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ

Back to top