Προστατευτική δράση
Η κατανάλωση των παρακάτω τροφών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνων:
∙ Λίπος από ελαιόλαδο και ψάρια
∙ Φυτικές ίνες (όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, χορταρικά) για καρκίνο παχέος εντέρου και μαστού
∙ Αντιοξειδωτικές ουσίες λαχανικών και φρούτων (β-καροτίνες, βιταμίνες C και Ε, σελήνιο)
∙ Σόγια για καρκίνο παχέος εντέρου
∙ Φυλλικό οξύ
∙ Ασβέστιο

Ευοδωτική δράση
Η κατανάλωση των παρακάτω τροφών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνων και πρέπει να αποφεύγονται:
∙ Κορεσμένα λίπη (ζωικής προέλευσης και υδρογονωμένα φυτικά) για καρκίνο μαστού και παχέος εντέρου
∙ Υπερθερμιδικές δίαιτες (αυξημένη ποσότητα τροφής καθημερινά)
∙ Αλκοόλ για καρκίνο του στόματος, φάρυγγα, οισοφάγου, λάρυγγα, ήπατος, μαστού, ορθού και παγκρέατος
∙ Τηγανιτά τρόφιμα για καρκίνο του παχέος εντέρου λόγω των ετεροκυκλικών αμινών
∙ Μπύρα και μειωμένη πρόσληψη σεληνίου για καρκίνο του ορθού

© 2017 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ

Back to top