Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης εκτιμάται ότι προκαλούν το 1/3 των περιστατικών στεφανιαίας νόσου (ισχαιμικής καρδιοπάθειας) παγκοσμίως

Η υψηλή LDL χοληστερίνη είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Οι μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα της χοληστερίνης μας. Απλά πράγματα, όπως μια πιο υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καρδία μας υγιή.

Πώς μπορώ να μειώσω τα επίπεδα χοληστερίνης μου μέσω αλλαγών στη διατροφή μου?

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Θετικές αλλαγές στη διατροφή μας και στην καθημερινότητα μας καθώς και η τακτική άσκηση μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το βάρος μας.

Γιατί όχι…?

Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω πίνακα για να διαλέξετε τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας:

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ
Ψωμί, δημητριακά και πατάτες
Όλα τα γεύματά σας πρέπει να βασίζονται σε μία μερίδα από αυτή την ομάδα
Ολικής αλέσεως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη, δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη. Κρουασάν, βάφλες, τηγανιτές πατάτες, δημητριακά με επικάλυψη ζάχαρης.
Φρούτα και λαχανικά
Τουλάχιστον 5 ή περισσότερες μερίδες κάθε μέρα
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.
Αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη).
Κατεψυγμένα λαχανικά.
Λαχανικά τηγανισμένα σ κουρκούτι ή σε αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο.
Χυμοί με προσθήκη ζάχαρης.
Κρέας, ψάρι ή εναλλακτικές επιλογές
Καταναλώστε μια μέτρια ποσότητα (1-2 μερίδες την ημέρα).
Κάντε μια εναλλαγή επιλέγοντας άπαχο κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα.
Τις υπόλοιπες μέρες προτιμήστε ψάρια ή εναλλακτικές λύσεις χωρίς κρέας,(π.χ. όσπρια).
Προσπαθήστε να τρώτε 1 μερίδα ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανόμενης 1 μερίδας λιπαρά ψάρια.
Άπαχα κομμάτια από χοιρινό ή μοσχάρι ή ζαμπόν, κοτόπουλο και γαλοπούλα (χωρίς πέτσα).
Όλα τα ψάρια: μπακαλιάρος, γλώσσα, τόνος (φρέσκος ή κονσέρβα σε νερό), οστρακοειδή.
Λιπαρά ψάρια: σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός, πέστροφα, ρέγκα.
Αυγά (ένας μέσος όρος 3 αυγών / εβδομάδα ταιριάζει σε μια ισορροπημένη διατροφή).
Μπιζέλια, φακές, φασόλια. Ξεπλύνετε το αλάτι, εάν είναι σε κονσέρβα.
Λιπαρά κομμάτια κρέατος, αρνί, μπέικον, λουκάνικο, κρεατόπιτες, κροκέτες κοτόπουλου
Καβουρδισμένοι αλατισμένοι ξηροί καρποί.
Λιπαρά αλλαντικά (π.χ. σαλάμι αέρος)
Γύρος (χοιρινός ή κοτόπουλο)
Μπιφτέκια εμπορίου.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
2-3 μερίδες την ημέρα
Ημι-αποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα σόγιας.
Γιαούρτια και ροφήματα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες
Τυρί χαμηλών λιπαρών, cottage
Πλήρες, εβαπορέ ή συμπυκνωμένο γάλα. Κρέμα γάλακτος.
Γιαούρτι με πλήρη λιπαρά.
Τυρί κρέμα, μασκαρπόνε, brie, camembert, edam, παρμεζάνα, αλοιφόμενα τυριά με πλήρη λιπαρά.
Φέτα πλήρης σε λιπαρά.
Λάδι και λιπαρά Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο.
Μαργαρίνες (spreads) με φυτικές στερόλες, όπως το Becel pro-activ.
Όλοι οι ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι, κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι
Βούτυρο (αγελαδινό ή πρόβειο), σκληρές μαργαρίνες, μαγιονέζα.
Νερό Νερό, τσάι ή καφές (χωρίς ζάχαρη).

 

© 2017 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ

Back to top