Ο στόχος είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να είναι ενημερωμένα και αυτάρκη.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:
- Γνώση για τη νόσο και τις επιπλοκές της
- Βελτίωση της συμμόρφωσης στη θεραπεία
- Βοήθεια ώστε τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να αντεπεξέλθουν στις διάφορες απαιτήσεις της νόσου, π.χ. ενέσεις, αυτοέλεγχος, δίαιτα και κοινωνική προσαρμογή.
Γνώση για τη νόσο και τις επιπλοκές της
Ο διαβήτης οφείλεται σε διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης ή σε διαταραχή στη δράση της. Παρακάτω, με πολύ απλά λόγια θα σας παρουσιάσουμε τι αλλάζει στον οργανισμό σας μετά την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Πριν εμφανίσετε διαβήτη το σάκχαρο του αίματος βρισκόταν στα σωστά επίπεδα και ελεγχόταν από την ινσουλίνη και το γλουκαγόνο. Συγκεκριμένα το σάκχαρο στο αίμα δεν πρέπει να πάει ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά. Δύο ορμόνες, η ινσουλίνη και το γλουκαγόνο, που παράγονταν στο πάγκρεας, εξασφάλιζαν ότι το σάκχαρο ελεγχόταν πάντα καλά, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ τρώγατε και πόσο γυμναζόσασταν.
Το σάκχαρο αίματος ανεβαίνει μετά το φαγητό. Πριν εμφανίσετε διαβήτη, απελευθερωνόταν ινσουλίνη, η οποία δρούσε σαν κλειδί ώστε να εισέλθει το σάκχαρο στα κύτταρα και να πέσει το σάκχαρο του αίματος στο φυσιολογικό.
Η ινσουλίνη, δηλαδή, άνοιγε πόρτες στα τοιχώματα των μυικών κυττάρων επιτρέποντας στο σάκχαρο του αίματος να μπεί στα κύτταρα για να παραχθεί ενέργεια. Αυτό έριχνε το σάκχαρο αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Πριν να αποκτήσετε διαβήτη οι πρωινές τιμές σακχάρου ήταν κάτω από 126 mg/dl.
Με την εμφάνιση του διαβήτη, αδυνατείτε να παράγετε αρκετά κλειδιά ινσουλίνης ή τα κλειδιά δεν ταιριάζουν στις κλειδαριές των κυττάρων σας. Όταν το σάκχαρο δεν μπορεί να μπει μέσα στους μύες και τα άλλα κύτταρα για να παραχθεί ενέργεια, νιώθετε κουρασμένος, και αν το σάκχαρο δεν μπει μέσα στα κύτταρα, συσσωρεύεται στο αίμα.
Βελτίωση της συμμόρφωσης στη θεραπεία & βοήθεια ώστε τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να αντεπεξέλθουν στις διάφορες απαιτήσεις της νόσου
Ο γιατρός σας θα σάς συμβουλεύσει για την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει συγκεκριμένα να ακολουθήσετε.
Γενικότερα όμως, υπάρχουν 12 απλά βήματα που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε ΜΕ τον διαβήτη σας και να έχετε μια καλή ζωή χωρίς προβλήματα:
- Λαμβάνω σωστά τη φαρμακευτική μου αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Αν παρατηρήσω κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ή έχω κάποιο προβληματισμό σχετικά με κάποιο φάρμακο το συζητώ με το γιατρό μου και μαθαίνω για τις εναλλακτικές επιλογές μου.
- Μετράω το σάκχαρο μου στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Προσπαθώ να αιτιολογήσω τιμές που αποκλίνουν από το αναμενόμενο και τροποποιώ τη συμπεριφορά μου.
- Τρώω μικρά και συχνά γεύματα: 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 μικρά (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου).
- Προσπαθώ να έλεγξω το σωματικό μου βάρος περιορίζοντας τις θερμίδες που λαμβάνω καθημερινά χωρίς στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες.
- Τρώω από ολες τις κατηγορίες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψάρια).
- Προσπαθώ να ακολουθήσω έναν πιο «μεσογειακό» ισορροπημένο τρόπο διατροφής περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, γλυκών, κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών & επεξεργασμένων τροφίμων.
- Περιορίζω την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγω αλκοολούχα ποτά πλούσια σε σάκχαρα, όπως π.χ. λικέρ, ούζο, γλυκό κρασί κλπ. Η κατανάλωση αλκοόλ από άτομο με διαβήτη με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές υπογλυκαιμίες!
- Εντάσσω στην καθημερινότητά μου μια μορφή άσκησης που με ευχαριστεί, π.χ. περπάτημα 30 λεπτά/ημέρα. Αν θελήσω να κάνω πιο έντονη άσκηση συμβουλεύομαι το γιατρό μου.
- Ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί πολύ συχνά συνυπάρχει υπέρταση μαζί με το διαβήτη.
- Φροντίζω καθημερινά την ατομική μου υγιεινή χωρίς υπερβολές με σκληρά αντισηπτικά σαπούνια. Προσέχω τα πόδια μου και συμβουλεύομαι το γιατρό μου για όποια ανωμαλία βρω.
- Διακόπτω το κάπνισμα, εφόσον ο συδυασμός κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία είναι καταστροφικός για τα αγγεία μου!
- Πηγαίνω στα τακτικά προγραμματισμένα ραντεβού μου με το γιατρό μου όπου ελέγχω με ειδικές εξετάσεις την σωματική μου υγεία.