Η σωστή διατροφή στα άτομα με διαβήτη είναι από τα πιο σημαντικά σημεία της θεραπείας τους.

Οι διατροφικές συστάσεις που δημοσιοποιούνται κατά διαστήματα είναι απόρροια πολύχρονης έρευνας και διαρκούς προβληματισμού. Βασικός στόχος της διαιτητικής παρέμβασης στο Διαβήτη είνα ο καλός μεταβολικός έλεγχος, η επίτευξη και διατήρηση του σωματικού βάρους κοντά στα φυσιολογικά όρια και η ρύθμιση άλλων συνοδών καταστάσεων, οπως η αρτηριακή υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.

Αδιαμφισβήτητα η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή τόσο για την πρόληψη όσο και για τη βελτίωση και αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων. Βασίζεται στην μαγειρική παρασκευή απλών, εύγευστων πιάτων και φαγητών, τα οποία παρασκευάζονται από μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υλικών που προέρχονται από αυτές μεσογειακές χώρες. Ταυτόχρονα, αυτές οι συνταγές προσαρμόζονται στις γευστικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου. Η ελληνική εκδοχή της μεσογειακής διατροφής σχηματίζεται από προϊόντα της ελληνικής γης, τα οποία απαρτίζουν την ελληνική διατροφή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι:
∙ Η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, πατάτας, φασολιών, φυστικιών, σπόρων, ψωμιού και
άλλων δημητριακών
∙ Το ελαιόλαδο ως βασικό λίπος σε μαγειρική και ντρέσιγκ
∙ Συχνή κατανάλωση ψαριού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος
∙ Χαμηλές με μέτριες ποσότητες ολόπαχων τυριών και γιαουρτιού
∙ Κατανάλωση με μέτρο κρασιού, συνήθως με τα γεύματα
∙ Κατανάλωση κυρίως τοπικών, εποχικών και φρέσκων προϊόντων
∙ Ένας δραστήριος καθημερινός τρόπος ζωής (lifestyle)

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του διατροφικού μοντέλου αφορούν σε μια γενικά μέτρια κατανάλωση λίπους, με πιο ελεύθερη κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, καθώς και μια υψηλή κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων. Αν και ένα τέτοιο μοντέλο διατροφής είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το μεταβολισμό των λιπιδίων, το υψηλό περιεχόμενο του σε υδατάνθρακες δεν μπορεί να
χαρακτηριστεί ως ιδανικό για άτομα με διαβήτη ή άτομα που έχουν ένα υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, μια δίαιτα πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο γλυκαιμικό έλεγχο ατόμων με διαβήτη, ιδιαίτερα για τα άτομα που ρυθμίζονται με ινσουλίνη. Βέβαια, όλες οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες δεν έχουν την ίδια επίδραση στα σάκχαρα και δίνουν διαφορετικές μεταγευματικές τιμές σακχάρου.

Στο ιατρείο μας ειδικευόμαστε σε θέματα Μεσογειακής Διατροφής και μπορούμε να αναπτύξουμε ένα διατροφικό πρόγραμμα κατάλληλα προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες.

© 2017 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ

Back to top