Συχνά μας επισκέπτοναι άτομα που πάσχουν από υπερλιπιδαιμία.

Η υπερλιπιδαιμία είναι η αύξηση των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL-χοληστερόλη, LDL- χοληστερόλη) του αίματος και αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο. Είναι μία αρκετά συνηθισμένη παθολογική κατάσταση και είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η υπερλιπιδαιμία βρίσκεται συχνά κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται μετά από μία εξέταση αίματος νηστείας. Η νηστεία σημαίνει τουλάχιστον 12 ώρες χωρίς φαγητό.

Η υπερλιπιδαιμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη κληρονομικότητα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κληρονομικότητα δεν οφείλονται μόνο στους γενετικούς παράγοντες αλλά και στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.

Γενικές οδηγίες για άτομα με υπερλιπιδαιμία
Βασικός μας στόχος για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά και κατ’ επέκταση η μείωση του βάρους εάν είναι απαραίτητο.

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας είναι οι εξής:
∙ Μείωση του σωματικού βάρους, με στόχο το ιδανικό βάρος
∙ Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
∙ Διακοπή ή μείωση του καπνίσματος
∙ Μείωση πρόσληψης χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε ορισμένα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψημένα προϊόντα και βαθιάς καταψύξεως και επεξεργασμένα τρόφιμα.
∙ Μείωση πρόσληψης αλατιού και ζάχαρης
∙ Αύξηση πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν τα ψάρια και το ελαιόλαδο.
∙ Αύξηση πρόσληψης άπεπτων φυτικών ινών, προσθέτοντας στην διατροφή του ατόμου, πολλά λαχανικά, φρούτα, ψωμί πιτυρούχο και μη αποφλοιωμένα δημητριακά.

© 2024 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ

Back to top